Uimahallit ja kylpylät

Kuntolaakso uimahalli

Suomen energiatehokkain uimahalli Kuopion Kuntolaaksossa on uusi kaupungin omistama uimahallin ja jäähallin yhdistelmärakennus. Kiinteistö vihittiin käyttöön elokuussa 2020, jolloin myös kiinteistön innovatiivinen lämmityksen ja viilennyksen yhdistelmäjärjestelmä vihittiin käyttöön. Caverion Suomi Oy on suunnitellut ja hallinnoi kiinteistöä elinkaarisopimuksella, jossa se vastaa myös kiinteistön energiatehokkuudesta ja järjestelmien toiminnasta 20 vuoden ajan.

Uimahallin suihkuvedet ohjataan Ecowec B10 HST-kylpylävaihtimeen, jossa niiden sisältämää lämpöä siirretään takaisin käyttöveden ja allasvesien lämmitykseen. Jätevesien lämmön talteenotto parantaa merkittävästi uimahallin energiatehokkuutta vähentämällä energiahukkaa viemäriin. Laskennallisesti uimahallit hukkaavat jopa 50 % koko lämmityksestä suihku- ja allasvesien mukana viemäriin.

Kiinteistön huoltohenkilökunta on koulutettu Ecowec-kylpylävaihtimen toimintaan ja on tyytyväinen sen erittäin vähäiseen huoltotarpeeseen. Ecowec-kylpylävaihtimilla ei ole varsinaista huoltotarvetta tai huolto-ohjelmaa, joten mahdolliset huollot tehdään vain tarvittaessa usean vuoden välein.