Asuintalot

Niiralan Kulma, Kuopio

Uusi Niiralan Kulma Oy:n toimisto- ja vuokrakiinteistö on otettu käyttöön Hatsalankatu 37:ssä. Kuopion kaupungin omistaman Niiralan Kulma Oy:n tavoitteena on rakennuttaa ja vuokrata erittäin energiatehokkaita A-energialuokan asuinrakennuksia, joiden käytönaikainen energiakulutus ja ympäristövaikutus ovat mahdollisimman pieniä sekä käyttökustannukset mahdollisimman edullisia.

Näiden ympäristö- ja kustannustavoitteiden perusteella kiinteistöön valittiin hybridijärjestelmä, joka sisältää kaukolämpöjärjestelmän lisäksi osatehoisen maalämpöjärjestelmän, jonka toimintaa tehostetaan jäteveden lämmön talteenotolla ja keskitetyllä tuloilman viilennyksellä. Kiinteistöön suunniteltu hybridi-järjestelmä sisältää tehokkaan maalämpöpumpun, Ecowec-hybridivaihtimen, käyttövesi- ja lämmitysvaraajat, ilmanvaihdon viilennysvaihtimen ja etäseurantajärjestelmän.

Kiinteistön lämmitys ja viilennys toimii pääasiassa lämpöpumppujärjestelmällä, jota kaukolämpö tehostaa vain tarvittaessa kylmimpään vuoden aikaan. Lämpöpumpun hyötysuhde on perinteistä maalämpöjärjestelmää parempi jätevedestä ja ilmanvaihdon viilennyksestä saatavan lisälämmön ansiosta. Kiinteistöstä poistuva jäteveden lämpö korvaa noin 2-3 maalämpökaivoa sekä kesäaikana maaviileän käyttö ilmanvaihdon tuloilman viilennyksessä lataa maalämpökaivoja. Molemmat lisälämmönlähteet nostavat lämpöpumpulle palaavan lämmönsiirtonesteen lämpötilaa, jolloin lämpöpumpun hyötysuhde paranee ja käyttökustannukset pienenevät.